Panduan Kesuburan Untuk Lelaki – CS Leaflabs

Bahagian 1: Kesuburan Lelaki, Ujian Sperma

Ujian sperma adalah penting untuk menilai potensi kesuburan lelaki. Mengetahui jumlah, kiraan dan pergerakan sperma adalah penting jika anda cuba hamil dengan pasangan anda. Kualiti sperma yang tidak normal juga mungkin indikasi kepada keadaan kesihatan anda. Walaupun hanya memerlukan satu sel sperma dan satu telur untuk hamil, lebih banyak sel sperma yang sihat akan meningkatkan peluang anda dan pasangan hamil setiap bulan. Walaupun anda tidak cuba untuk hamil, kualiti sperma anda boleh menjadi ukuran penting kepada kesihatan tubuh badan

Berikut adalah keputusan analisis air mani yang sihat atau normal, seperti yang ditentukan oleh Pertubuhan Kesihatan Sedunia (WHO). Memandangkan keputusan boleh berbeza-beza bagi setiap orang, jadi ini merupakan julat bacaan. 

Pemboleh Ubah

Paras Bacaan

Kuantiti Sperma

>1.5 ml

Kepekatan Sperma

>15 million/ml

Jumlah keseluruhan Sperma

>39 million

Motaliti progresif sperma

>32%

Morfologi Sperma

>4%

Bahagian 2: Suplemen untuk Kesuburan lelaki

Kemandulan adalah masalah yang semakin meningkat, menjejaskan satu daripada enam pasangan di seluruh dunia. Dianggarkan 40% daripada kes adalah disebabkan oleh masalah kesuburan pasangan lelaki

Kemandulan lelaki boleh berlaku disebabkan pelbagai sebab dan bergantung kepada genetik, penyakit, dan kesihatan umum. Menurut banyak kajian, gaya hidup dan pemakanan memainkan peranan utama dalam hal kesuburan.

Pengambilan makanan tambahan boleh menjadi cara mudah untuk memastikan kesuburan anda terjamin apabila anda dan pasangan anda merancang atau secara aktif cuba hamil. Terdapat banyak bukti yang menyokong suplemen dengan mineral dan antioksidan untuk meningkatkan kesuburan.

Kajian menunjukkan suplemen Ayur Alpha yang menggandungi 9 bahan semulajadi seperti Curculigo orchioides (Kali Musli), Moringa olifera, Myristica fragrans (Buah Pala) , Asparagus racemosus (Satavari) ,Withania somnifera (Ashwaghanda) ,Emblica officianalis (Amla),Hygrophila Spinosa (Kokilaksha) ,Tribulus terrestris, dan Asphaltum (Shilajit) dapat memperbaiki kesuburan lelaki:

  • Bilangan sperma,  

  • Paras Testosterone,  

  • Motaliti Sperma , 

  • Erectile dysfunction (ED), 

  • Kualiti DNA.

ORDER NOW

Bahagian 3: Bagaimana gaya hidup anda boleh memberi kesan kepada kesuburan anda?

Banyak aspek gaya hidup anda boleh memberi kesan kepada kesuburan anda, berikut ialah cadangan tentang perkara yang boleh anda lakukan untuk meningkatkan kiraan dan pergerakan sperma.

Umur

Kajian menunjukkan wanita di bawah 35 tahun dan lelaki di bawah 40 tahun mempunyai peluang yang lebih baik untuk hamil. Lelaki boleh menghasilkan sel sperma hampir sepanjang hayat mereka, tetapi DNA sel sperma lebih rapuh dan terdedah kepada kerosakan selepas umur 40 tahun.

Apabila lelaki semakin meningkat usia, testis mereka semakin kecil dan lembut mengakibatkan penurunan kualiti dan pengeluaran sperma. Perubahan ini sebahagiannya disebabkan oleh penurunan yang berkaitan dengan usia dalam tahap testosteron, yang memainkan peranan yang sangat penting dalam pengeluaran sperma.

Umur lelaki yang lebih tinggi (>40 tahun) bukan sahaja dikaitkan dengan penurunan dalam pengeluaran sperma tetapi juga dengan peningkatan kerosakan DNA sperma dan morfologi (bentuk) dan motilitas (pergerakan) yang lebih teruk. Kesan negatif ini menjadikan sel sperma kurang layak untuk persenyawaan telur.

KESIMPULAN: Jika anda di bawah umur 40 tahun, anda tidak perlu terlalu risau tentang umur sebagai salah satu faktor. Walau bagaimanapun, kajian menunjukkan penurunan yang perlahan selepas umur 30-35 tahun dan jika anda berumur 40 tahun ke atas, kualiti sperma anda boleh terjejas akibat peningkatan kerosakan DNA sperma yang mengakibatkan penurunan motilitas dan kepekatan sperma. Ingat bahawa anda tidak boleh menilai kualiti sampel sperma dengan hanya melihatnya - ini memerlukan analisis sperma.

BMI

Terdapat kaitan yang jelas antara obesiti dan penurunan kualiti sperma. Sekurang-kurangnya sebahagian daripada sebabnya ialah lelaki gemuk mungkin mempunyai profil hormon testosteron yang tidak normal, yang boleh menjejaskan pengeluaran sperma dan menyebabkan ketidaksuburan.

 BMI yang lebih tinggi daripada 30 boleh menyebabkan beberapa proses dalam badan seperti peningkatan suhu badan, peningkatan tekanan oksidatif dalam testis, kerosakan DNA sperma, dan disfungsi erektil yang boleh memberi kesan negatif kepada kesuburan lelaki. Ini boleh mengakibatkan masalah apabila cuba hamil dengan pasangan.

KESIMPULAN: BMI ialah salah satu faktor yang mempengaruhi kualiti air mani dan, sebagai contoh, motilitas sperma.

Nutrisi
Fast Food

Makanan yang diproses merosakkan kesihatan sel yang menghasilkan sperma dan menyebabkan tekanan oksidatif, yang menyebabkan kepada kualiti sperma yang lebih teruk. Pengambilan makanan ringan yang kerap (setiap minggu) boleh meningkatkan kemungkinan ketidaksuburan kerana lelaki yang mengambil sejumlah besar makanan tidak sihat berisiko mempunyai kualiti sperma yang rendah. Selain merosakkan kesuburan anda, makanan ringan meningkatkan saiz pinggang anda, membahayakan sistem kardiovaskular, buah pinggang dan banyak lagi.

Sayur-sayuran

Makan lebih banyak buah-buahan dan sayur-sayuran boleh meningkatkan kepekatan dan pergerakan sperma anda. Adalah penting anda mengambil diet sihat yang penuh dengan antioksidan dan anda makan sayur-sayuran setiap hari. Makanan seperti aprikot dan lada benggala merah mengandungi vitamin A yang tinggi, yang meningkatkan kesuburan lelaki dengan memupuk sperma yang lebih sihat. Lelaki yang kekurangan vitamin ini cenderung mempunyai sperma yang perlahan dan lembap.

Makanan ringan/minuman bergula

Pengambilan makanan bergula tinggi secara berlebihan boleh menyebabkan tekanan oksidatif, yang memberi kesan negatif kepada tahap testosteron dan motilitas sperma. Makanan ringan dan minuman manis juga sangat dikaitkan dengan obesiti dan kesuburan yang rendah.

KESIMPULAN: Untuk meningkatkan kualiti sperma, jauhi makanan segera, makanan diproses, dan snek atau minuman manis. Anda perlu melaksanakan diet berhemat yang sihat yang dipenuhi dengan makanan super yang diperlukan untuk penghasilan sperma yang baik.

Stress

Selain kadar kematian yang lebih tinggi dan pelbagai penyakit, tekanan dikaitkan dengan kualiti sperma yang rendah. Tekanan diketahui dikaitkan dengan tahap testosteron yang lebih rendah dan tekanan oksidatif dengan kedua-duanya memainkan peranan penting dalam menghasilkan dan mengekalkan sel sperma yang sihat.

KESIMPULAN: Jika anda merasa tertekan, kami mengesyorkan anda mendapatkan bantuan supaya anda boleh mempunyai kesihatan mental yang seimbang.

Aktiviti Fizikal

Kajian saintifik menunjukkan lelaki yang aktif secara fizikal mempunyai parameter air mani yang lebih baik berbanding lelaki yang tidak aktif. Pakar kesuburan juga menyatakan bahawa aktiviti fizikal yang kerap memberi impak yang baik kepada parameter kesuburan sperma dan gaya hidup sebegitu boleh meningkatkan status kesuburan lelaki.

Mengutamakan senaman boleh membantu meningkatkan kesihatan anda secara keseluruhan dan menghasilkan sel sperma yang sihat dan cepat berenang yang mempunyai peluang yang baik untuk menyuburkan telur.

KESIMPULAN: Cuba masukkan senaman dalam jadual mingguan anda untuk memastikan anda bersenam sekurang-kurangnya dua kali seminggu. Kami mengesyorkan gabungan latihan kardio dan senaman kekuatan. Baca lebih lanjut mengenai senaman dan kesuburan lelaki di blog kami.

Haba

Pendedahan kepada Haba secara langsung boleh menghalang pengeluaran sperma yang optimum dan menyebabkan kerosakan DNA Sperma. Sel sperma menyukai persekitaran yang suhunya beberapa darjah lebih rendah daripada suhu badan. Elakkan berada di kawasan yang terlalu panas seperti selimut hangat, pemanas tempat duduk, haba dari komputer riba anda, pancuran mandian air panas dan sauna.

Telefon Bimbit

Apabila anda meletakkan telefon bimbit anda di dalam poket depan anda, buah zakar anda terdedah kepada sinaran elektromagnet, yang kajian telah menunjukkan ianya boleh merosakkan sel sperma. Letakkan telefon anda di dalam poket belakang seluar anda atau dalam poket jaket anda.

Seluar Ketat

Kajian menunjukkan bahawa lelaki yang memakai seluar dalam yang lebih longgar mempunyai kepekatan sperma dan jumlah sperma yang lebih tinggi berbanding lelaki yang memakai seluar dalam yang lebih ketat. Jadi, elakkan pakaian yang ketat dan pakai sesuatu yang longgar untuk memberi udara pada buah zakar anda.

Seluar Ketat

Pendedahan kepada asap tembakau mempunyai kesan negatif yang ketara terhadap kualiti air mani. Kerosakkan yang disebabkan oleh rokok dan nikotin sudah tentu bergantung kepada berapa banyak rokok yang anda hisap sehari dan berapa lama, tetapi penggunaan yang rendah (sehingga 10 batang / hari) boleh menghalang pengeluaran sperma yang sihat.

KESIMPULAN: Jauhi rokok seboleh mungkin jika anda mengambil berat tentang kesihatan umum dan kesuburan anda

Alkohol

Satu bir atau segelas wine tidak benar-benar membahayakan kualiti sperma. Tetapi pengambilan alkohol yang berlebihan (lebih daripada 20 unit seminggu) boleh mengurangkan pengeluaran sperma dan menyebabkan keabnormalan sperma. Ia akan menyebabkan ganguan kepada proses untuk mendapatkan zuriat.

KESIMPULAN: Jika anda ingin kekal selamat, elakkan mengambil alkohol.

Your cart is currently empty.
Continue shopping